HTML

Player2

Friss topikok

  • zola2000: "10 éve" hogy repül az idő! (2022.06.14. 18:15) Grimrock
  • Ismeretlen_2560: Nyilván a lopásgátló foglalat sem tett jót a kézbefogós élménynek... (2012.04.28. 20:18) Ni no Kuni - 23:00:00
  • Ismeretlen_2560: Igen, mondjuk eről én is inkább személyesen beszélnék. Könnyű félreérteni neten ilyesmit, főleg ha... (2012.04.23. 14:27) főnökök és beosztottak
  • DVM: Amúgy meg Bruges tényleg gyönyörű, a toronyból is, de tényleg azt látni onnan is, ami lentről is l... (2012.04.13. 22:25) szent tehén
  • Red13: Ha szereted a Japán filmeket, akkor ajánlom a Moteki-t. Könnyed vígjáték a jobb fajtából, persze t... (2012.04.12. 21:42) momentum

Címkék

A holtak tánca

2012.03.19. 00:19 antaru:P

A minap egy beszélgetés során Sick azzal traktált, hogy milyen kár, hogy a fantasy irodalom és játékok olyannyira a sablonos elfek és orkok és sárkányok témára épül mindig és nem mutatnak soha semmi újat, leszámítva a japán vonalas steampunk-fantasy keverékeket.

Hirtelen nem is tudtam, hogy mit reagáljak...

Megkérdezzem, hogy egyáltalán mi az, amit valaha is olvasott fantasy vonalon?

Valóban, a hazai elsők közt voltak a Fighting Fantasy játékkönyvek és a Sárkánydárda krónikák, ami csupa elf meg sárkány. De azon kívül?

A M.A.G.U.S emberközpontú volt mindig is, az általam olvasott egyéb fantasy-k, mint Moorcock könyvei aligha nevezhetők sablonosnak. Drizzt bár AD&D világon él, a sorozat legjobb része, vagyis az eleje, olyan egyedi földalatti világban játszódik, amire más példa nincs. A (Moorcock által degradált, de általam szeretett) Hawk&Fisher regények szintén teljesen más megközelítésű történetek, messze vannak a high fantasytól.

Arra gondoltam, hogy talán az lesz a legjobb, ha végigolvasása után odaadom neki az A holtak tánca c. Ravenloft könyvet.

Ami a legjobb benne az a szokatlan alapszituáció.

Nincs magányos hős vagy kalandorok kis csapata. Van helyette egy szigetről-szigetre járó színházhajó és annak legénysége.

Nincsenek tipikus, sablonos kasztok és megszokott, klisés varázslatok: a főszereplő táncmágiája viszont különleges és hihető módon van tálalva.

Na és bár a történet első oldalain felbukkan két tünde meg egy vámpír (utóbbi egyetlen mondat erejére), a történet bestiáriuma változatos és szokatlan; új és egyben érdekes lényekkel van tele.

A kedvencem és talán egy darabig örökös kedvencem is marad, a mocsár úrnője. Egy olyan természeti lény, aki bár humanoid alakot ölt, mégis maga az élő természet. Bőre halvány zöld, haja inkább lombkorona, semmint emberi haj, köpenye levelekből és ágakból fonott, s képes a földbe gyökerezni vagy akár gyümölcsöt teremni.

Olvasás közben folyamatosan arról ábrándoztam, hogy Guillermo del Toro (a Hellboy 2 után) micsoda filmet tudna ebből csinálni.

A könyv maga sajnos nem tökéletes. A történettel nincs baj, van benne karakter fejlődés, titok meg igazán drámai jelenetek, és női szerzője révén nem csoda, de komoly romantikus vonal is, de a második felében már-már túl nagy léptekkel halad. Végig az volt az érzésem, hogy 3-4 karakter megérdemelt volna még egy kis bemutatást és jót tett volna neki még pár oldal. A magyar szöveg pedig sokszor hibás. Nem folyamatosan, de nagyjából 10-15 alkalommal vettem észre valami zavarót. Vagy hiányzott egy szó, vagy rossz volt a kiválasztott rag. Elkapkodott, ellenőrizetlen munkának tűnik, de ettől függetlenül élvezhető kategória.

Sok éves, kizárólag játékból kapott fantasy után pedig egyenesen üdítő.
Több, mint valószínű, hogy legközelebb már eredeti nyelvén fogom olvasni, angolul.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://player2.blog.hu/api/trackback/id/tr194772283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Red13 2012.03.20. 00:50:11

Nálam valószínűleg Raymond E Feist marad a best. Még ha nem is a legjobb fantasy író, az emlékek a gyerekkorból azok emlékek. Nem mellesleg mostanában gyűjtöttem be a hiányzó könyveit, ami marha sok, és falom őket, ugyanúgy imádom, mint 10 évvel ezelőtt. Ami érdekes egyébként, hogy baromira nem vagyok oda a fantasykért, ork, elf, sárkány témát egyenesen rühellem, akárcsak a Baldurs Gate, IceWind Dale, Neverwinter nights, Elder Scroll stb. játékokat. Egyes könyvek mégis baromira megtudnak fogni. Mondjuk Feist könyveiben nem a elf, sárkány téma az elsődleges.

Ismeretlen_2560 2012.03.20. 08:05:43

Feist nálam kimaradt, de legalább most már olcsón beszerezhetem antikváriumból.:) Remélem nem olyan génytelenül van fordítva, mint a Ravenloft.

Gulandro · http://kronikak.hu 2012.03.20. 10:42:49

Hawk&Fisher ... indeed. Számomra az egyik legjobb poszt-tolkien sorozat. Sicknessnek pedig ajánld a Tolkien előtti szerzőket: Robert E. Howard, Abraham Meritt és társaikat.

Ismeretlen_2560 2012.03.20. 11:50:06

Az Istengyilkost hányszor elolvastam már... Igaz, hogy inkább krimi a H&S, de azért a fantasy része is fekszik.:) Emlékszem arra, amikor egy mágust cipeltek magukkal. Nem kezdett el varázslövedékezni meg láthatatlankodni. Kellett neki egy kis idő, hogy elmondja a varázslatot, de utána az összes támadó feje szétpukkant. Hatásos volt. :) A nevére már nem emlékszem, csak arra, hogy valami rpg-ben rögtön ugyanazt a nevet adtam az egyik karakternek. Tolkien mondjuk nem tudom, hogy lett ennyire felkapva, de mindjárt utánanézek. Mindenki úgy csinál, mintha ő találta volna fel a mitológiai lényeket..:D

Kaszman · http://gamephilosopher.blogspot.com/ 2012.03.20. 14:07:16

Mindenki ahhoz viszonyít, amit ismer, meg ami sikeres volt. Nem ismerem a vita körülményeit, de Sick gondolom főleg arra célzott, hogy a fősodorban nem találkozott olyannal, ami ettől a rendkívül népszerű Tolkien világtól merőben és merészen eltért. Persze bővíteni kell a látókört. Én mindenkinek azt tanácsolom, aki komolyabban akar foglalkozni valamivel, hogy ne csak a sikeres és mindenki által jónak ítélt dolgokkal foglalkozzon, mert akkor nagyon beszűkült marad a látásmódja és téves következtetéseket fog levonni. Ha egy kicsit elkanyarodhatok a játékok felé: design témában is azt vallom, hogy mások sikereire nehezen lehet építkezni. Fontosabb megérteni például, hogy akinek nem sikerült valami, miért nem sikerült. Mert a hibából lehet tanulni. Könnyű azt mondani, hogy másoljuk le XY munkáját, csak ezzel éppen azt a folyamatot hagyjuk ki, amivel megérthetjük, hogy ők végeredményül miért és hogyan érték el azt, amit elértek. "Tolkien mondjuk nem tudom, hogy lett ennyire felkapva, de mindjárt utánanézek. Mindenki úgy csinál, mintha ő találta volna fel a mitológiai lényeket." - Szerintem ebben a két mondatban benne van a válasz, csak meg kell csavarni egy kicsit. Így helyes: Mivel ennyire fel lett kapva, mindenki úgy csinál, mintha ő találta volna fel a mitológiai lényeket. :)

Ismeretlen_2560 2012.03.20. 16:06:16

Azt hiszem, hogy én vagyok itt a legöregebb, de talán Gulandro vagy valaki más sokkal inkább képben van a Magyarországon, magyar nyelven kiadott, nyugatról jött fantasy irodalmat tekintve. Tolkien már nagyon régen megtalálható volt a könyvtárakban, ebben biztos vagyok. De az elfes, törpés, orkos meg úgy általában fantasy téma az be lett hozva vagy jól emlékszem, amikor azt mondom, hogy először inkább a hazai megfelelők kerültek piacra. Angol álnéven készült magyar regények. Saját magam legalábbis a Káosz szava című, irodalmi nobel-díjról épp csak lecsúszott remekművel kezdtem az ipart, még ma is emlékszem legszebb momentumaira. :D

gulandro · http://kronikak.hu 2012.03.21. 11:57:33

A fősodorban csak Tolkien és társai találhatóak meg (pl. Narnia). Az ellenpólus is megjelent magyar nyelven anno, a nevét inkább nem írom le (http://www.antikvarium.hu/ant/foto.php?id=82528&q=90&h=453). Ez egy olyan fantasy ami célirányosan elszakad minden bevett sablontól és ismert mesebeli lénytől. A hatás garantált ... Elsősorban Gary Gygax tehető felelőssé a Tolkien világának elterjedéséért a fantasyban. Az első fantasy szerepjáték elődjükhöz (Chainmail) ezt a keretvilágot választották anno és ez öröklődött tovább a DnD rendszereibe és világaiba, amiből aztán minden későbbi fantasy (a hazai Káosz és M* is) tulajdonképpen kinőtt. Gygax egyébként maga sem szerette a tolkieni világot, csak azt vették észre, hogy körülöttük sokan pörögnek rá.

gulandro · http://kronikak.hu 2012.03.21. 12:01:33

http://www.antikvarium.hu/ant/foto.php?id=82528&q=90&h=453
süti beállítások módosítása